Včely jinak a sluneční úly

Včera jsem se zúčastnil přednášky "Včely jinak". V sále bylo asi 2/3 nevčelařů a 1/3 včelařů. Vše bylo vedeno ve velmi Walfdorském duchu.

Nejdříve byla představena výše zmíněná kniha "Včely jinak" a autor z ní přečetl několik stěžejních pasáží. Upozorňoval na mizení včel, zmínil onen nešťastný výrok připisovaný Einsteinovi a poměrně jednostranně hodnotil příčiny CCD, např. jednu z hlavních vin uvedl vysílače GSM. Na dotaz Ivana Černého, proč tedy mizí i včely malovčelařů, někde v odlehlých a neobhospodařovaných oblastech odpověděl, že za to může kolektivní duše včel.

Dále si vzal slovo pan Pavel Bednář a představil tzv. sluneční úl. Tento úl byl i k dispozici, neboť pan Bednář se zúčastnil kurzů v Anglii, při kterých si tento úl vlastnoručně upletl. Bohužel zkušenosti s chovem v něm neměl, netušil jakou včelu v něm v Anglii chovají a ukázal pouze pár obrázků jak v tomto úlu začínají stavět první dílo roje. Z mého pohledu byly jeho představy o tom, že sluneční úl bude po dvou letech používání stejně "rozebiratelný" jako nyní (díky tvaru přesně kopírující řetězovku) značně naivní...

Dotazy z plény byly spíše na téma, jak prohlížet včely v harmonii s lunárním kalendářem a podobně.

Tedy tato přednáška měla být alternativní a opravdu každým coulem alternativní byla.

Miloš Vondruška

Sluneční úl

Sluneční úl

Sluneční úl

Sluneční úl

Copyright © Včelařský spolek Praha 6 a 7. Design by Webmaster, 19. listopadu 2014